Afvoer ontstoppen
Handige tips voor een verstopte afvoer

Een verstopte afvoer is enorm vervelend. De oorzaak van de verstopping kan zowel in het afvoerbuizen zelf als in de riolering te vinden zijn. We geven u alvast enkele handige tips om zelf uw afvoer te ontstoppen.

Een verstopte afvoer komt altijd ongelegen. U stapt ’s ochtends de douche in om te merken dat het water niet meer afloopt of u wilt net beginnen met de afwas van het feestje de avond ervoor en merkt dat het water in uw lavabo blijft staan. Wanneer u merkt dat het water niet meer doorloopt in één toestel, zit u met een verstopte afvoer. Zit alles verstopt? Dan is het probleem te vinden in de riolering.

U hoeft niet meteen te panikeren. Met deze handige tips kan u alvast proberen om zelf uw afvoer te ontstoppen. Lukt het niet om de verstopping te verhelpen? Dan kan u ook gewoon Doens en Zonen contacteren.

Waarom de verstopping in uw afvoer zo snel mogelijk oplossen?

Wanneer u zit met een verstopte afvoer, is het belangrijk om de verstopping zo snel mogelijk op te lossen. Wanneer u dat niet doet, loopt u kans op verdere overlast of beschadigingen.

Wateroverlast

In de meeste gevallen wordt een verstopping veroorzaakt door het ophopen van allerlei vuil in uw afvoerbuizen. Als u te lang wacht met het verwijderen van de verstopping, zal het vuil zich steeds meer opstapelen en blijft u achter met een zwaardere verstopping.

Sterke geurhinder

Wanneer het afvoerwater helemaal geblokkeerd wordt door de ophoping van vuil, zullen uw afvoerleidingen leeg komen te staan en zal dat sterke geurhinder met zich meebrengen. Een doordringende rioolgeur zal zich doorheen uw volledige woning verspreiden.

Beschadigingen

Door het opgehoopte vuil komen uw afvoerbuizen onder druk te staan. Deze extra druk kan ervoor zorgen dat uw afvoerleidingen barsten, met alle gevolgen van dien.

De mogelijke oorzaken van verstopte afvoerleidingen

De verstopping in uw afvoer kan veroorzaakt worden door een heleboel verschillende zaken. We zetten de meest voorkomende even voor u op een rijtje.

In de keuken liggen vetten en etensresten dikwijls aan de oorzaak van de verstopping. Na verloop van tijd zetten vetten en etensresten zich vast aan de binnenkant van uw afvoer waardoor die uiteindelijk verstopt geraakt. Verwijder steeds vet en etensresten vooraleer u aan de afwas begint.

Ook dingen die per ongeluk doorgespoeld worden, kunnen verstoppingen veroorzaken. We vinden de vreemdste zaken terug in de afvoer. Wattenstaafjes, maandverband en allerlei verpakkingen, maar ook speelgoed, juwelen en geurblokjes komen we regelmatig tegen.

In de badkamer zijn haren meestal de oorzaak van de verstopping. Het haar blijft achter in het doucheputje of de lavabo waar het gaat ophopen tot uiteindelijk uw afvoerbuis verstopt komt te zitten.

Kalkaanslag wordt gevormd wanneer hard water (lees: rijk aan calcium en magnesium) in contact komt met de afvoerbuis. Wanneer daarna de zouten in urine in contact komen met kalk, ontstaat urinesteen. Urinesteen zet zich vast aan de binnenkant van uw afvoerbuizen wat uiteindelijk zal leiden tot hardnekkige verstoppingen.

Ook zeepresten kunnen zich vasthechten aan de binnenkant van uw afvoerbuizen. Zowel de afvoer van uw bad, lavabo als wasmachine zijn gevoelig aan zeepresten. Overdrijf daarom niet met zeep of detergenten.

Het komt helaas vaker voor dan we zouden willen, maar ook gebrekkige installaties en verkeerde aansluitingen kunnen voor verstoppingen zorgen. Een te kleine helling, te kleine diameter of het gebruik van de foute materialen kunnen ook aan de oorzaak van uw verstopping liggen.

De oorzaak van uw verstopping kan zich ook ‘dieper’ bevinden. Verzakkingen in de ondergrond zorgen voor breuken in uw afvoerleidingen. Omdat uw afvoerbuizen vol water zitten, hebben ze een grote aantrekkingskracht op boomwortels. Boomwortels groeien door kleine scheurtjes in uw afvoer, waardoor uw afvoerbuizen uiteindelijk verstopt komen te zitten of zelfs zullen barsten.

Tips om een verstopte afvoer te vermijden

Uiteraard is het nooit een goed idee om zaken als maandverband, tampons, grote hoeveelheden wc-papier of vochtige doekjes door het toilet te spoelen. Ook het doorspoelen van vet- en etensresten doet u beter niet om verstoppingen in afvoerbuizen te vermijden.

Wist u dat u de grootste problemen kan vermijden door regelmatig een preventieve reiniging van uw afvoerbuizen te laten doen? Tijdens de reiniging verwijderen we door kalk of urinesteen gevormde afzetting, maar ook sediment en ander vuil.

Wat kan u zelf doen om verstoppingen te voorkomen?

Installeer een zeefje in het afvoerputje

Door simpelweg een zeefje te plaatsen in het afvoerputje, kan u een heleboel leed voorkomen. Deze zeefjes zijn verkrijgbaar in een heleboel verschillende materialen (plastic, rubber, rvs, …) en passen perfect in uw mooie lavabo.

Spoel geen vet- of etensresten door

Vooraleer u pannen en dergelijke in de afwas doet, is het een goed idee om achtergebleven vet- en etensresten te verwijderen met een stukje keukenrol.

Spoel geen maandverband, tampons, luiers of grote hoeveelheden toiletpapier door

Het lijkt vanzelfsprekend, maar let op met wat u door het toilet spoelt.

Spoel uw toilet met voldoende water

Vandaag de dag zijn wc’s voorzien van een spaartoets om uw waterverbruik te verminderen. Weet echter dat voldoende waterspoeling van groot belang is om verstoppingen te voorkomen. Gebruik dus niet altijd de kleine toets om door te spoelen.

Reinig regelmatig doucheputjes en lavabo’s

Verwijder regelmatig achtergebleven haren en vuil uit de afvoerputjes van uw douche, lavabo en wasbak om verstoppingen te vermijden.

Hebt u nog vragen over afvoerontstopping?

Contacteer onze ontstoppingsdienst voor uw regio

Handige tips om uw afvoer zelf te ontstoppen

Vooraleer u beroep moet doen op een specialist, zijn er een aantal zaken die u zelf kan proberen om uw afvoerleidingen te ontstoppen. De ideale oplossing is afhankelijk van de aard en de oorzaak van de verstopping.

Chemische producten zijn uit den boze omdat ze meer schade kunnen aanrichten. Bovendien zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. U zal vandaag de dag dan ook geen enkele professionele ontstoppingsdienst meer vinden die een chemische ontstopper gebruikt.

De sifon vindt u onder de lavabo of wasbak. De sifon bestaat uit een leiding met een bocht. In die bocht blijft makkelijk vuil achter, wat verstoppingen kan veroorzaken. U kan de sifon makkelijk losdraaien met een schroevendraaier en waterpomptang. Maak alle onderdelen van de sifon zuiver met warm water en detergent.

De plopper is de meest eenvoudige methode om een verstopping kan verhelpen. Plaats de plopper op de afvoer en duw hem een aantal keer naar beneden. Hierdoor ontstaat een drukgolf. De plopper is een goede oplossing wanneer de verstopping zich in uw afvoerbuis bevindt en veroorzaakt wordt door ‘zachte’ materialen als wc-papier of sanitaire doekjes.

Een ontstoppingsveer is professioneel gereedschap tot diep in uw afvoer de verstopping kan verhelpen. Vooraleer u begint, rolt u de ontstoppingsveer volledig uit. Duw het uiteinde van de ontstoppingsveer in de verstopte afvoer. Wanneer u een bocht tegenkomt, kan het nodig zijn om een beetje te duwen, te trekken en te draaien. Voelt u de verstopping? Door geleidelijk aan te duwen en te draaien, kan u de verstopping losmaken. Trek de ontstoppingsveer voorzichtig uit de afvoer en spoel na met water. Loopt het water weg? Dan heeft u de verstopping verwijderd.

Soda is uiterst geschikt voor het oplossen van vetresten. Meng een kopje sodakristallen met een liter kokend water en giet het in de afvoer. Laat het mengsel een nachtje intrekken en spoel nogmaals na met een liter kokend water.

Wanneer het soda/water mengsel niet volstaat om de verstopping te verhelpen, kan u proberen azijn toe te voegen. Giet eerst een kopje sodakristallen in het afvoerputje. Doe er dan voorzichtig de azijn bij. Let wel zeker op voor uw huid en ogen want het azijn/soda mengsel zal hevig bruisen en schuimen. Laat het mengsel een kwartiertje inwerken en spoel daarna door met een liter kokend water.

Omdat chemische ontstoppingsmiddelen een heleboel schade kunnen veroorzaken, zowel aan uw afvoerbuizen als aan uzelf, raden we het gebruik ervan dan ook ten stelligste af. Wanneer het ontstoppingsmiddel in aanraking komt met water, zal het beginnen schuimen en borrelen. Deze reactie kan soms enorm heftig zijn, waardoor het mengsel uit uw afvoerputje naar buiten schiet. Wanneer het mengsel in contact komt uw met huid of ogen, kan het ernstige letsels veroorzaken.

Doens en Zonen - Ontstoppingsdienst Oost- en West-Vlaanderen

De juiste oplossing?

Wanneer u beroep doet op een ontstoppingsdienst voor het ontstoppen van uw afvoer, kan u er zeker van zijn dat de verstopping op de meest efficiënte manier verholpen wordt.

Onze ontstoppingsdienst maakt uitsluitend gebruik van professioneel materiaal. We hebben de juiste apparatuur voor elke verstopping. De meeste verstoppingen kunnen we verwijderen met een professionele rioolslag en aangepaste spuitkop of frees. Indien nodig zetten we onze professionele inspectiecamera in om de precieze locatie van de verstopping te achterhalen. Ook eventuele breuken, verzakkingen of andere gebreken in uw afvoernet ontsnappen niet aan het alziend oog van onze camera.