Gootsteen ontstoppen
Handige tips voor een verstopte pompbak

Een verstopte pompbak is enorm vervelend. De oorzaak van de verstopping kan zowel in de gootsteen zelf als in de afvoerleidingen te vinden zijn. We geven u alvast enkele handige tips om zelf uw pompbak te ontstoppen.

Loopt het water in uw wasbak steeds trager en trager weg? Komt er een rioolgeur uit de afvoer van uw gootsteen die zich stilletjes aan door het volledige huis verspreidt? Dan zit waarschijnlijk de pompbak verstopt.

U hoeft niet meteen te panikeren. Met deze handige tips kan u alvast proberen om zelf uw pompbak te ontstoppen. Lukt het niet om de verstopping in uw gootsteen te verhelpen? Dan kan u ook gewoon Doens en Zonen contacteren.

Waarom de verstopping in uw gootsteen zo snel mogelijk oplossen?

Wanneer u met een verstopte pompbak zit, is het belangrijk om de verstopping zo snel mogelijk op te lossen. Wanneer u dat niet doet, loopt u kans op verdere overlast of beschadigingen.

Wateroverlast

In de meeste gevallen wordt een verstopping veroorzaakt door het ophopen van allerlei vuil in de afvoerleidingen van uw gootsteen. Als u te lang wacht met het verwijderen van de verstopping, zal het vuil zich verder opstapelen en blijft u achter met een zwaardere verstopping.

Sterke geurhinder

Wanneer het afvoerwater helemaal geblokkeerd wordt door de ophoping van vuil, komen uw afvoerleidingen leeg te staan en zal dat sterke geurhinder met zich meebrengen. Een doordringende rioolgeur zal zich doorheen uw volledige woning verspreiden.

Beschadigingen

Door het opgehoopte vuil komen uw afvoerleidingen onder druk te staan. Deze extra druk kan ervoor zorgen dat uw afvoerleidingen barsten, met alle gevolgen van dien.

De mogelijke oorzaken van een verstopte gootsteen

De verstopping in uw gootsteen kan veroorzaakt worden door een heleboel verschillende zaken. We zetten de meest voorkomende even voor u op een rijtje.

Tijdens het gebruik van uw gootsteen, baant allerlei vuil zich een weg naar de afvoerleidingen van de wasbak. Vetten en zeepresten worden zonder dat u het merkt doorgespoeld en zullen zich na verloop van tijd ophopen in de afvoerleidingen van uw pompbak. Geleidelijk aan slippen uw afvoerleidingen dicht en uiteindelijk blijft u achter met een verstopte gootsteen.

Ook dingen die per ongeluk doorgespoeld worden, kunnen verstoppingen veroorzaken. We vinden de vreemdste zaken terug in de afvoerleidingen van een gootsteen. Naast de standaard vet- en etensresten vinden we ook regelmatig speelgoed, juwelen en allerlei plastic verpakkingen.

Het komt helaas vaker voor dan we zouden willen, maar ook gebrekkige installaties en verkeerde aansluitingen kunnen voor verstoppingen zorgen. Een te kleine helling, te kleine diameter of het gebruik van de foute materialen kunnen ook aan de oorzaak van uw verstopping liggen.

De oorzaak van uw verstopping kan zich ook ‘dieper’ bevinden. Verzakkingen in de ondergrond zorgen voor breuken in uw afvoerleidingen. Omdat uw afvoerbuizen vol water zitten, hebben ze een grote aantrekkingskracht op boomwortels. Boomwortels groeien door kleine scheurtjes in uw afvoer, waardoor uw afvoerbuizen uiteindelijk verstopt komen te zitten of zelfs zullen barsten.

Tips om een verstopte gootsteen te vermijden

Omdat u de gootsteen dagelijks gebruikt, is het zo goed als onvermijdbaar dat er – per ongeluk – dingen in de afvoerleiding van uw pompbak verdwijnen. Door een simpel zeefje te plaatsen in het afvoerputje van uw gootsteen kan u een heleboel ongemakken vermijden.

Wist u dat u de grootste problemen kan vermijden door regelmatig een preventieve reiniging van uw afvoerleidingen te laten doen? Tijdens de reiniging verwijderen we de gevormde afzetting, maar ook sediment als vetten, etensresten en ander vuil.

Hebt u nog vragen over het ontstoppen van uw gootsteen?

Contacteer onze ontstoppingsdienst voor uw regio

Handige tips om uw gootsteen zelf te ontstoppen

Vooraleer u beroep moet doen op een specialist, zijn er een aantal zaken die u zelf kan proberen om uw gootsteen te ontstoppen. De ideale oplossing is afhankelijk van de aard en de oorzaak van de verstopping.

Chemische producten zijn uit den boze omdat ze meer schade kunnen aanrichten. Bovendien zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. U zal vandaag de dag dan ook geen enkele professionele ontstoppingsdienst meer vinden die een chemische ontstopper gebruikt.

De sifon vindt u onder de pompbak. De sifon bestaat uit een leiding met een bocht. In die bocht blijft makkelijk vuil achter, wat verstoppingen kan veroorzaken. U kan de sifon makkelijk losdraaien met een schroevendraaier en waterpomptang. Maak alle onderdelen van de sifon zuiver met warm water en detergent.

De plopper is de meest eenvoudige methode om een verstopping in de pompbak te verhelpen. Plaats de plopper op de rand van de afvoer in uw pompbak, zorg ervoor dat de zuignap volloopt met water en duw hem een aantal keer naar beneden. Hierdoor ontstaat een drukgolf. De plopper is een goede oplossing wanneer de verstopping zich in uw afvoerbuis bevindt en veroorzaakt wordt door ‘zachte’ materialen.

Een ontstoppingsveer is professioneel gereedschap dat tot diep in uw afvoerleidingen de verstopping kan verhelpen. Vooraleer u begint, rolt u de ontstoppingsveer volledig uit. Duw het uiteinde van de ontstoppingsveer in de verstopte pompbak. Wanneer u een bocht tegenkomt, kan het nodig zijn om een beetje te duwen, te trekken en te draaien. Voelt u de verstopping? Door geleidelijk aan te duwen en te draaien, kan u de verstopping losmaken. Trek de ontstoppingsveer voorzichtig uit de afvoer van de pompbak en spoel na met water. Loopt het water weg? Dan heeft u de verstopping verwijderd.

Giet eerst een kopje sodakristallen in het afvoerputje. Doe er dan voorzichtig de azijn bij. Let wel zeker op voor uw huid en ogen want het azijn/soda mengsel zal hevig bruisen en schuimen. Laat het mengsel een kwartiertje inwerken en spoel daarna door met een liter kokend water.

Omdat chemische ontstoppingsmiddelen een heleboel schade kunnen veroorzaken, zowel aan uw afvoerleidingen als aan uzelf, raden we het gebruik ervan dan ook ten stelligste af. Wanneer het ontstoppingsmiddel in aanraking komt met water, zal het beginnen schuimen en borrelen. Deze reactie kan soms enorm heftig zijn, waardoor het mengsel uit uw afvoerputje naar buiten schiet. Wanneer het mengsel in contact komt uw met huid of ogen, kan het ernstige letsels veroorzaken.

Doens en Zonen - Ontstoppingsdienst Oost- en West-Vlaanderen

De juiste oplossing?

Wanneer u beroep doet op een ontstoppingsdienst voor het ontstoppen van uw gootsteen, kan u er zeker van zijn dat de verstopping op de meest efficiënte manier verholpen wordt.

Onze ontstoppingsdienst maakt uitsluitend gebruik van professioneel materiaal. We hebben de juiste apparatuur voor elke verstopping. De meeste verstoppingen kunnen we verwijderen met een professionele rioolslag en aangepaste spuitkop of frees. Indien nodig zetten we onze professionele inspectiecamera in om de precieze locatie van de verstopping te achterhalen. Ook eventuele breuken, verzakkingen of andere gebreken in uw afvoernet ontsnappen niet aan het alziend oog van onze camera.