WC ontstoppen
Handige tips voor een verstopt toilet

Een verstopt toilet is enorm vervelend. De oorzaak van de verstopping kan zowel in het toilet zelf als in de afvoerbuizen te vinden zijn. We geven u alvast enkele handige tips om zelf uw wc te ontstoppen.

We kennen het allemaal. U spoelt het toilet door, het water blijft aan de rand staan en er verspreidt zich een vieze rioolgeur door uw hele huis. Het toilet zit verstopt.

U hoeft niet meteen te panikeren. Met deze handige tips kan u alvast proberen om zelf uw wc te ontstoppen. Lukt het niet om de verstopping te verhelpen? Dan kan u ook gewoon Doens en Zonen contacteren.

Waarom de verstopping in uw toilet zo snel mogelijk oplossen?

Wanneer u met een verstopt toilet zit, is het belangrijk om de verstopping zo snel mogelijk op te lossen. Wanneer u dat niet doet, loopt u kans op verdere overlast of beschadigingen.

Wateroverlast

In de meeste gevallen wordt een verstopping veroorzaakt door het ophopen van allerlei vuil in uw toilet of in de afvoerleidingen. Als u te lang wacht met het verwijderen van de verstopping, zal het vuil zich verder opstapelen en blijft u achter met een zwaardere verstopping.

Sterke geurhinder

Wanneer het afvoerwater helemaal geblokkeerd wordt door de ophoping van vuil, zullen uw afvoerleidingen leeg komen te staan en zal dat sterke geurhinder met zich meebrengen. Een doordringende rioolgeur zal zich doorheen uw volledige woning verspreiden.

Beschadigingen

Door het opgehoopte vuil komen uw afvoerleidingen onder druk te staan. Deze extra druk kan ervoor zorgen dat uw afvoerleidingen barsten, met alle gevolgen van dien.

De mogelijke oorzaken van verstopte afvoerleidingen

De verstopping in uw toilet kan veroorzaakt worden door een heleboel verschillende zaken. We zetten de meest voorkomende even voor u op een rijtje.

Spoel nooit vetten of etensresten door het toilet. Na verloop van tijd zetten deze zich vast aan de binnenkant van uw afvoerbuis, waardoor die uiteindelijk verstopt geraakt.

Ook dingen die per ongeluk doorgespoeld worden, kunnen verstoppingen veroorzaken. We vinden de vreemdste zaken terug in de afvoerleidingen van een toilet. Wattenstaafjes, maandverband en allerlei verpakkingen, maar ook speelgoed, juwelen en geurblokjes komen we regelmatig tegen.

Kalkaanslag wordt gevormd wanneer hard water (lees: rijk aan calcium en magnesium) in contact komt met de binnenkant van uw toilet. Wanneer daarna de zouten in urine in contact komen met kalk, ontstaat urinesteen. Urinesteen zet zich vast aan de binnenkant van uw toilet en afvoerbuizen, wat uiteindelijk zal leiden tot hardnekkige verstoppingen.

Het komt helaas vaker voor dan we zouden willen, maar ook gebrekkige installaties en verkeerde aansluitingen kunnen voor verstoppingen zorgen. Een te kleine helling, te kleine diameter of het gebruik van de foute materialen kunnen ook aan de oorzaak van uw verstopping liggen.

De oorzaak van uw verstopping kan zich ook ‘dieper’ bevinden. Verzakkingen in de ondergrond zorgen voor breuken in uw afvoerleidingen. Omdat uw afvoerbuizen vol water zitten, hebben ze een grote aantrekkingskracht op boomwortels. Boomwortels groeien door kleine scheurtjes in uw afvoer, waardoor uw afvoerbuizen uiteindelijk verstopt komen te zitten of zelfs zullen barsten.

Tips om een verstopt toilet te vermijden

Uiteraard is het nooit een goed idee om zaken als maandverband, tampons, grote hoeveelheden wc-papier of vochtige doekjes door het toilet te spoelen. Ook het doorspoelen van vet en etensresten doet u beter niet om verstoppingen in afvoerbuizen te vermijden.

Wist u dat u de grootste problemen kan vermijden door regelmatig een preventieve reiniging van uw afvoerleidingen te laten doen? Tijdens de reiniging verwijderen we door kalk of urinesteen gevormde afzetting, maar ook sediment en ander vuil.

Wat kan u zelf doen om verstoppingen in uw toilet te voorkomen?

Spoel geen vet- of etensresten door

Vooraleer u pannen en dergelijke in de afwas doet, is het een goed idee om achtergebleven vet- en etensresten te verwijderen met een stukje keukenrol. Spoel nooit vet- of etensresten door het toilet. Na verloop van tijd zullen deze zich vasthechten aan de binnenkant van uw afvoerleidingen, met alle gevolgen van dien.

Spoel geen maandverband, tampons, luiers of grote hoeveelheden toiletpapier door

Het lijkt vanzelfsprekend, maar let op met wat u door het toilet spoelt.

Spoel uw toilet met voldoende water

Vandaag de dag zijn wc’s voorzien van een spaartoets om uw waterverbruik te verminderen. Weet echter dat voldoende waterspoeling van groot belang is om verstoppingen te voorkomen. Gebruik dus niet altijd de kleine toets om door te spoelen.

Hebt u nog vragen over toilet ontstopping?

Contacteer onze ontstoppingsdienst voor uw regio

Handige tips om uw wc zelf te ontstoppen

Vooraleer u beroep moet doen op een specialist, zijn er een aantal zaken die u zelf kan proberen om uw wc te ontstoppen. De ideale oplossing is afhankelijk van de aard en de oorzaak van de verstopping.

Chemische producten zijn uit den boze omdat ze meer schade kunnen aanrichten. Bovendien zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. U zal vandaag de dag dan ook geen enkele professionele ontstoppingsdienst meer vinden die een chemische ontstopper gebruikt.

Het is niet meteen de leukste oplossing, maar het kan enorm efficiënt zijn. Trek (lange) rubberen handschoenen aan en ga al tastend op zoek naar de verstopping. Als de verstopping zich vooraan in uw toilet bevindt, kan u het opgehoopt vuil er met de hand uittrekken.

De plopper is de meest eenvoudige methode om een verstopping kan verhelpen. Plaats de plopper op de rand van het toilet, zorg ervoor dat de zuignap volloopt met water en duw hem een aantal keer naar beneden. Hierdoor ontstaat een drukgolf. De plopper is een goede oplossing wanneer de verstopping zich in uw afvoerbuis bevindt en veroorzaakt wordt door ‘zachte’ materialen als wc-papier of sanitaire doekjes.

Een ontstoppingsveer is professioneel gereedschap dat tot diep in uw afvoerleidingen de verstopping kan verhelpen. Vooraleer u begint, rolt u de ontstoppingsveer volledig uit. Duw het uiteinde van de ontstoppingsveer in het verstopte toilet. Wanneer u een bocht tegenkomt, kan het nodig zijn om een beetje te duwen, te trekken en te draaien. Voelt u de verstopping? Door geleidelijk aan te duwen en te draaien, kan u de verstopping losmaken. Trek de ontstoppingsveer voorzichtig uit het toilet en spoel na met water. Loopt het water weg? Dan heeft u de verstopping verwijderd.

Het demonteren van het toilet is een beetje de laatste reddingsboei. Besef dat er een heleboel werk bij komt kijken. Begin met de stopkraan dicht te draaien om het water af te sluiten. Heeft uw toilet geen stopkraan? Draai dan de hoofdkraan dicht. Spoel het toilet door om het laatste water uit het toilet te verwijderen. Door de toiletpot los te draaien en voorzichtig uit de afvoer te trekken, komt de sifon vrij. Nu de sifon bereikbaar is, kan u met de ontstoppingsveer tot dieper in uw afvoerleiding doordringen om de verstopping te verwijderen.

Omdat chemische ontstoppingsmiddelen een heleboel schade kunnen veroorzaken, zowel aan uw afvoerleidingen als aan uzelf, raden we het gebruik ervan dan ook ten stelligste af. Wanneer het ontstoppingsmiddel in aanraking komt met water, zal het beginnen schuimen en borrelen. Deze reactie kan soms enorm heftig zijn, waardoor het mengsel uit uw afvoerputje naar buiten schiet. Wanneer het mengsel in contact komt uw met huid of ogen, kan het ernstige letsels veroorzaken.

Doens en Zonen - Ontstoppingsdienst Oost- en West-Vlaanderen

De juiste oplossing?

Wanneer u beroep doet op een ontstoppingsdienst voor het ontstoppen van uw toilet, kan u er zeker van zijn dat de verstopping op de meest efficiënte manier verholpen wordt.

Onze ontstoppingsdienst maakt uitsluitend gebruik van professioneel materiaal. We hebben de juiste apparatuur voor elke verstopping. De meeste verstoppingen kunnen we verwijderen met een professionele rioolslag en aangepaste spuitkop of frees. Indien nodig zetten we onze professionele inspectiecamera in om de precieze locatie van de verstopping te achterhalen. Ook eventuele breuken, verzakkingen of andere gebreken in uw afvoernet ontsnappen niet aan het alziend oog van onze camera.