Riolering ontstoppen
Handige tips voor een verstopte riolering

Een verstopte riolering is enorm vervelend. De oorzaak van de verstopping kan zowel in het riool zelf als in de afvoerbuizen te vinden zijn. We geven u alvast enkele handige tips om zelf uw riolering te ontstoppen.

Spoelt de wc niet meer door en staat het water tot aan de rand? Blijft het water in uw bad staan, zelfs nadat u het afvoerputje heeft uitgekuist? Heeft u last van een rioolgeur in uw woning? Wanneer het water in één toestel niet langer doorloopt, zit het probleem waarschijnlijk in de afvoer. Zit u met een totale verstopping? Zoek dan naar de oorzaak van de verstopping in de riolering.

U hoeft niet meteen te panikeren. Met deze handige tips kan u alvast proberen om zelf uw riolering te ontstoppen. Lukt het niet om de verstopping te verhelpen? Dan kan u ook gewoon Doens en Zonen contacteren.

Waarom de verstopping in uw riolering zo snel mogelijk oplossen?

Wanneer u met een verstopte riolering zit, is het belangrijk om de verstopping zo snel mogelijk op te lossen. Wanneer u dat niet doet, loopt u kans op verdere overlast of beschadigingen.

Wateroverlast

In de meeste gevallen wordt een verstopping veroorzaakt door het ophopen van allerlei vuil in uw afvoerbuizen. Als u te lang wacht met het verwijderen van de verstopping, zal het vuil zich steeds meer opstapelen en blijft u achter met een zwaardere verstopping.

Sterke geurhinder

Wanneer het afvoerwater helemaal geblokkeerd wordt door de ophoping van vuil, zullen uw afvoerleidingen leeg komen te staan en zal dat sterke geurhinder met zich meebrengen. Een doordringende rioolgeur zal zich doorheen uw volledige woning verspreiden.

Beschadigingen

Door het opgehoopte vuil komen uw afvoerbuizen onder druk te staan. Deze extra druk kan ervoor zorgen dat uw afvoerleidingen barsten, met alle gevolgen van dien.

Hoe kan u de oorzaak van de verstopping achterhalen?

De verstopping kan zich in uw riolering bevinden, maar ook in één van de afvoerbuizen. Gelukkig is er een vrij eenvoudige manier om de locatie van de verstopping te achterhalen. Laat water lopen door alle wc’s, lavabo’s, douches, baden, … Blijft het water overal staan? Dan zit u met een verstopte riolering. Loop het water overal weg behalve in één bepaald toestel? Dan zal waarschijnlijk de afvoerbuis verstopt zitten.

Verkeerde aansluitingen

Het komt helaas vaker voor dan we zouden willen, maar ook gebrekkige installaties en verkeerde aansluitingen kunnen voor verstoppingen zorgen. Een te kleine helling, te kleine diameter of het gebruik van de foute materialen kunnen ook aan de oorzaak van uw verstopping liggen.

Breuken en verzakkingen

De oorzaak van uw verstopping kan zich ook ‘dieper’ bevinden. Verzakkingen in de ondergrond zorgen voor breuken in uw afvoerleidingen. Omdat uw afvoerbuizen vol water zitten, hebben ze een grote aantrekkingskracht op boomwortels. Boomwortels groeien door kleine scheurtjes in uw afvoer, waardoor uw afvoerbuizen uiteindelijk verstopt komen te zitten of zelfs zullen barsten.

Tips om een verstopte riolering te vermijden

Uiteraard is het nooit een goed idee om zaken als maandverband, tampons, grote hoeveelheden wc-papier of vochtige doekjes door het toilet te spoelen. Ook het doorspoelen van vet- en etensresten doet u beter niet om verstoppingen in afvoerbuizen te vermijden.

Wist u dat u de grootste problemen kan vermijden door regelmatig een preventieve reiniging van uw riolering te laten doen? Tijdens de reiniging verwijderen we door kalk of urinesteen gevormde afzetting, maar ook sediment en ander vuil.

Rioleringsbuizen zelf ontstoppen

Vooraleer u beroep moet doen op een specialist, zijn er een aantal zaken die u zelf kan proberen om uw riolering te ontstoppen. De ideale oplossing is afhankelijk van de aard en de oorzaak van de verstopping.

Chemische producten zijn uit den boze omdat ze meer schade kunnen aanrichten. Bovendien zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. U zal vandaag de dag dan ook geen enkele professionele ontstoppingsdienst meer vinden die een chemische ontstopper gebruikt.

De plopper is de meest eenvoudige methode om een verstopping kan verhelpen. Plaats de plopper op de afvoer en duw hem een aantal keer naar beneden. Hierdoor ontstaat een drukgolf. De plopper is een goede oplossing wanneer de verstopping zich in uw afvoerbuis bevindt en veroorzaakt wordt door ‘zachte’ materialen als wc-papier of sanitaire doekjes.

Een ontstoppingsveer is professioneel gereedschap dat tot diep in uw afvoer de verstopping kan verhelpen. Vooraleer u begint, rolt u de ontstoppingsveer volledig uit. Duw het uiteinde van de ontstoppingsveer in de verstopte afvoer. Wanneer u een bocht tegenkomt, kan het nodig zijn om een beetje te duwen, te trekken en te draaien. Voelt u de verstopping? Door geleidelijk aan te duwen en te draaien, kan u de verstopping losmaken. Trek de ontstoppingsveer voorzichtig uit de afvoer en spoel na met water. Loopt het water weg? Dan heeft u de verstopping verwijderd.

Rol de tuinslag uit en stop hem zo ver als het kan in de verstopte afvoerbuis. Zorg ervoor dat u de afvoerbuis niet beschadigt. Nadat u de opening rond de afvoer heeft dichtgemaakt, draait u de tuinslang open en spoelt u de verstopping weg. Deze oplossing werkt enkel bij lichte verstoppingen. Let op! Wanneer u deze methode gebruikt om een zware verstopping te verwijderen, zal het water met volle kracht terugkomen.

Omdat chemische ontstoppingsmiddelen een heleboel schade kunnen veroorzaken, zowel aan uw afvoerbuizen als aan uzelf, raden we het gebruik ervan dan ook ten stelligste af. Wanneer het ontstoppingsmiddel in aanraking komt met water, zal het beginnen schuimen en borrelen. Deze reactie kan soms enorm heftig zijn, waardoor het mengsel uit uw afvoerputje naar buiten schiet. Wanneer het mengsel in contact komt uw met huid of ogen, kan het ernstige letsels veroorzaken.

Doens en Zonen - Ontstoppingsdienst Oost- en West-Vlaanderen

De juiste oplossing?

Wanneer u beroep doet op een ontstoppingsdienst voor het ontstoppen van uw riolering, kan u er zeker van zijn dat de verstopping op de meest efficiënte manier verholpen wordt.

Onze ontstoppingsdienst maakt uitsluitend gebruik van professioneel materiaal. We hebben de juiste apparatuur voor elke verstopping. De meeste verstoppingen kunnen we verwijderen met een professionele rioolslag en aangepaste spuitkop of frees. Indien nodig zetten we onze professionele inspectiecamera in om de precieze locatie van de verstopping te achterhalen. Ook eventuele breuken, verzakkingen of andere gebreken in uw afvoernet ontsnappen niet aan het alziend oog van onze camera.